TISKOVÁ ZPRÁVA

V Hostětíně (okr. Uherské Hradiště) se od 2. do 13. července již potřetí koná mezinárodní tábor dobrovolné práce, na který se v tomto roce sjelo 9 mladých lidí ze 6 zemí Západní Evropy, USA a Kanady, kteří spolu s 15 českými účastníky přijeli, aby dobrovolnou prací pomohli obci.

Zajištění dobrovolných účastníků ze zahraničí se ujalo občanského sdružení SDA - INEX (Sdružení dobrovolných aktivit - International Exchange), které pořádá mezinárodní tábory dobrovolné (tedy neplacené) práce v České republice každoročně - letos organizuje přes 40 tématicky zaměřených táborů, na kterých přislíbilo účast přes 500 mladých lidí. Při realizaci programů spolupracuje s řadou obecních a městských úřadů, občanských sdružení, ekocenter a správ chráněných krajinných oblastí. Cílem těchto projektů není výdělek, ale vykonání užitečné práce, rozvíjení pozitivních mezilidských vztahů, chuť přispět k rozvoji jednotlivých lokalit naší země a dobře vykonanou prací podpořit aktivity místních obyvatel a partnerských nevládních organizací v těchto oblastech. Touto netradiční formou chce sdružení INEX umožnit mladým lidem cestovat a poznávat realitu jiných zemí a kultur.

Na organizaci tábora se podílí obec  Hostětín. Českou účast a programovou náplň tábora zajišťuje organizace Českého svazu ochránců přírody Veronica z Brna.

“Táborníci” svojí prací přispějí zejména k budování Centra modelových venkovských projektů, jehož vznik iniciuje Veronica spolu s brněnskou Nadací Partnerství a které by se mělo stát informačním střediskem podporujícím šíření alternativních technologií a projektů. Projekt Centra navazuje na dosavadní aktivity  Hostětína v oblasti ekologicky šetrných technologií (kořenová čistírna odpadních vod, instalace solárních panelů, výtopna spalující dřevní odpad, moštárna, rekonstrukce sušírny ovoce) a nevládních organizací v regionu (ochrana přírody a krajiny, podpora ovocnářství). Účastníci tábora se s projekty nejen teoreticky seznámí, ale svou prací se do jejich rozvoje i přímo zapojí.

Populární součástí táborů bývá kosení bělokarpatských luk. V katastru obce se nachází několik květnatých luk. Jedině pravidelné kosení může těmto loukám zachovat bohatost rostlinných i živočišných druhů. Většina účastníků má možnost poprvé zakusit práci s kosou, stejně tak pod vedením zkušených lidí sbírat léčivky, které se na těchto loukách v hojném množství vyskytují.

V nepracovní části tábora je pro účastníky připravena sada přednášek o místní krajině a způsobech její ochrany či návštěva Valašských Klobouk - kulturního i uměleckého střediska zdejšího kraje. Další vzdělávání bude věnováno energeticky úspornému stavění - taková by totiž měla být plánovaná budova Centra modelových venkovských projektů.

Účastníci budou mít možnost podílet se na přípravě veselice, která patří také mezi tradiční příspěvky k podpoře vzájemné komunikaci a poznávání a pro místní občany je příležitostí k předvedení domácích zvyklostí a tradiční pohostinnosti místního kraje.

 

V Hostětíně, 6.července 2001

 

Kontaktní adresa:

Obecní úřad Hostětín – Radim Machů, Hostětín 15, 687 71 p. Bojkovice, tel. 0633/641040, 0604/444228, 0633/641216, e-mail: hostetin@iol.cz

Další informace:

INEX-Sdružení dobrovolných aktivit, P.O.Box 10, 538 25 Nasavrky,
e-mail: inexsda_nasavrky@dobrovolnici.cz, http://www.dobrovolnici.cz