[IAN]Zatmeni Slunce na Mesici

Lukas Kral lkral na centrum...
Pondělí Listopad 1 09:41:59 CET 2004


Drobna pripominka k dnesnimu uvodniku:

> ... atmosféra Země lámající sluneční světlo ...
>Červená barva je důsledek ohybu slunečního světla v atmosféře Země, tak jak jej máme možnost pozorovat při západu Slunce.

Rekl bych, ze tohle trochu matouci. Cervenou barvu zpusobuje predevsim ROZPTYL svetla na drobnych casticich v zemske atmosfere, ktery odfiltruje modrou cast spektra (tak to funguje i pri zapadu Slunce). Autorka to tak sice asi myslela (pozdeji pise i o rozptylu), ale tady to vyzniva jinak. Lom svetla ve fyzikalnim smyslu slova se musi sice uplatnovat take, ale ve srovnani s rozptylem asi nebude moc vyznamny. Kdyby barvy vznikaly hlavne lomem (jako na hranolu), musel by byt Mesic behem zatmeni barevnejsi a cervena by byla nejdale od stredu stinu (lame se nejmene). A "ohybem svetla" se zase obvykle mysli veci jako ohyb na hrane nebo uzke sterbine (difrakce), coz v pripade Zeme samozrejme nepripada v uvahu (je znacne vetsi nez vlnova delka svetla :-).

Takze bych doporucoval mluvit pouze o rozptylu, to je podle me ten hlavni duvod proc je Mesic pri zatmeni videt a je cerveny. Vetsine lidi sice ty pojmy stejne splyvaji a pouzit vyrazu jako ohyb a lom muze byt nazornejsi, ale nekoho, kdo si matne vzpomene na hodiny fyziky, to muze poplest :-)

Jinak je to hezky uvodnik.
Zdravi hnidopich Lukas





More information about the Ian mailing list