[Svetlo]zvirata a svetelne znecisteni

Jenik Hollan
Thu, 7 Sep 2000 14:44:25 +0200 (CEST)


Děkuju za informace, forwarduji je členům sekce a do konference,

ten pěkný text ze 100+1 jsem teď našel i na www jako

   http://stoplusjedna.newton.cz/stare/1000/SO10a36A.asp

zdraví Jeník

---------- Forwarded message ----------
Date: Thu, 24 Aug 2000 23:24:44 +0200 (CEST)
From: Jan Kameníček <Jan.KamenicekAseznam...>
To: hollanAped....cz
Subject: svetelne znecisteni

Vazeny pane Hollane,

se zajmem jsem si precetl Vase clanky o svetelnem znecisteni na Vasich internetovych strankach. Vzhledem k tomu, ze problemy astronomu pripadaji mnoha lidem prilis vzdalene, je fajn, ze uvadite i dalsi argumenty, proc zbytecne svetlo omezit.
Pred casem jsem narazil na dalsi informace o tomto tematu. Jednalo se sice jen o popularni clanek v popularnim casopise (100+1 ZZ, c. 10 z 9. 5. 2000, kde jej prevzali ze spanelskeho Muy Interesante), ale presto nektere argumenty stoji za uvahu.
Clanek se mimo jine zabyva dopady svetelneho znecisteni na zivocisnou risi. Jednim z nejpostizenejsich je hmyz. Pry bylo spocitano, ze pouha 3 pismena reklamy v centru Styrskeho Hradce prilakaji i z velmi velkych dalek 350 tisic hmyzich jedincu rocne. Hmyz se u lamp ci reklam popali, nebo vyhladovi a vycerpanim klesne k zemi. Pokud vyvazne, muze mit i casove zdrzeni u lampy neprijemne nasledky, zejmena pro jedince tech druhu, ktere maji vymezen jen velmi kratky cas na zalozeni dalsi generace. Svetla tak mohou velmi prispivat k ochuzeni druhove rozmanitosti hmyzu.
Prestoze ani hmyz nemusi mnoho lidi zajimat, problem se tyka i "vyssich" zivocichu. Napriklad byl popsan pripad, kdy se cersve vylihnute morske karety vydavaji misto do more (kam je vede o neco svetlejsi vodni hladina) primo do centra nejblizsiho mesta. 
Nejmarkantnejsi je to ale u ptaku. V Severni Americe se pry rocne stretne s osvetlenymi budovami na 100 milionu ptaku! Oslneni ptaci miri primo na zdroj svetla a nestaci si vsimnout prekazek. V nemeckem okrese Marburg-Biedenkopf zase hejno dezorientovanych jerabu krouzilo nekolik hodin nad laserovymi reklamami jedne diskoteky. Rano pak mistni nasli na zemi stovky mladych ptaku, mrtvych nebo neschopnych dalsiho letu.
Myslim, ze se jedna o dalsi zavazny argument, ktery by Sekce pro temne nebe mohla ve sve pripadne kampani pouzivat. Zvlaste pri jednanich na radnicich, kde v kreslech sedi i zastupci Strany zelenych, kteri by na to (snad) meli slyset.

Jan Kamenicek