Pozměňovací návrh

k vládnímu návrhu na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů (zákon o ochraně ovzduší), ve znění pozdějších předpisů
 
 (tisk 862)

 

Pozměňovací návrh je předkládán na základě snahy chránit ovzduší (a tím i zdraví občanů a přírodu) před specifickým nočním znečištěním působeným umělým osvětlováním

Vládní návrh se mění takto:

Za dosavadní novelizační bod 13 se vsouvá nový bod, který zní:

Za dosavadní hlavu IV se vsune nová hlava IVa. Nová hlava zní:

 

„HLAVA IVa

OCHRANA NOČNÍHO OVZDUŠÍ

§ 35a

Umělé zdroje světla

Umělé zdroje světla a svítidla, v nichž jsou tyto umělé zdroje umístěny, s výjimkou světelného vybavení vozidel, se považují za malé stacionární zdroje znečišťování ovzduší.

§ 35b

Opatření ke snižování světelného znečištění

(1) Vzhledem k povaze světla jako znečišťující látky se kromě nebo místo veličin uvedených v § 2 odst. 1 používají obdobné veličiny fotometrické: znečišťování, emisní limity a stropy se vyjadřují v jednotkách světelného toku místo jednotek hmotnostního toku (jednotek hmotnosti za jednotku času), jako je tomu v § 2 odst. 1 písm. c), e) a f), úroveň znečištění ovzduší, imise a imisní limity v jednotkách hustoty světelného toku místo hmotnostní koncentrace (jednotek hmotnosti na jednotku objemu), jako je tomu v § 2 odst. 1 písm. g), i) a j).

(2)Veškerá svítidla a jejich soustavy, které se od 1. července 2006 instalují na území České republiky, musejí vyhovět pravidlům dle odstavců 3 až 6 tohoto paragrafu.

(3)Svítidla a jejich soustavy musejí

a)      svítit výhradně dolů, s výjimkou případu uvedeného v odst. 6; za svítidlo, které svítí  jen dolů se považuje i každé takové, jehož měrná svítivost směrem vodorovně a výše je nula kandel na tisíc lumenů světelného toku vznikajícího uvnitř něj,

b)      být používány tak, aby intenzita osvětlení cílových ploch nepřekračovala úroveň vyžadovanou bezpečnostními normami, pokud existují, při absenci takových norem pak aby intenzita osvětlení cílové plochy nepřekročila hodnotu 10 luxů nebo alespoň aby jas cílové plochy nepřekročil hodnotu 1 cd/m2, s výjimkou ploch uvedených v odst. 5,

c)      být vybaveny zařízeními schopnými snížit množství vyzařovaného světla alespoň o třicet procent oproti plnému výkonu; takové snížení množství světla se uplatňuje, když podmínky užívání osvětleného povrchu jsou takové, že bezpečnost není ohrožena.

(4)Vlastnosti uvedené v odstavci 3 nejsou závazné pro svítidla, která splňují alespoň jednu z následujících tří podmínek:

a)      obsahují jen světelné zdroje, jejichž světelný tok nepřekračuje 1500 lumenů, pokud souhrnný tok ze svítidel umístěných v libovolné oblasti o poloměru dva metry nepřekročí směrem nahoru hodnotu 2250 lumenů,

b)      jsou provozována nejdéle po dobu tří týdnů v jednom roce a jsou mimo provoz v době od 23:00 do 5:00,

c)      jsou používána pro světelnou signalizaci pro účely zajištění bezpečnosti dopravy, obrany a bezpečnosti státu.

(5)Pro osvětlování ploch přinášejících textové informace či obrazové pokyny smí být použito i více světla než uvádí odst. 3 písm. b), pokud svítivost takových ploch nepřekročí dvě stě kandel, případně tři sta kandel pro plochy o velikosti nad 5 m2, případně pět set kandelpro plochy o velikosti nad 30 m2.

(6)Osvětlení staveb a uměleckých předmětů musí být po dobu od 23:00 do 5:00 vypnuto nebo ztlumeno alespoň o polovinu. Pro jejich osvětlení může být výjimečně použito i svítidel, která svítí i nahoru, pokud o potřebě takového způsobu osvětlení konkrétní plochy rozhodne zastupitelstvo obce; v případě takového osvětlení je nutno dodržet podmínku, že okraj světelného svazku nepřesáhne obrys osvětlovaného předmětu.

(7)Výrobci a dovozci svítidel jsou povinni od 1. května 2006 certifikovat spolu s ostatními technickými parametry prodávaných svítidel též to, že jednotlivé výrobky odpovídají tomuto zákonu a technickým prováděcím normám, a sice tak, že přiloží jednak prohlášení o shodě, vydané k tomu oprávněnými národními a mezinárodními instituty, které pracují v oblasti bezpečnosti a kvality výrobků, jednak návod ke správné instalaci a užívání.

(8) Za zvláště velké světelné znečištění se považuje používání vzhůru, jen do ovzduší mířících otočných nebo pevných svazků paprsků jakéhokoliv typu. Takové svazky nesmějí být používány, pokud zvláštní předpis nestanoví jinak.[1]

§ 35c

Ochrana zvláště citlivých lokalit

(1)Světelné znečištění se podle tohoto zákona snižuje v maloplošných zvláště chráněných územích definovaných ve zvláštním předpisu[2] (jde o národní přírodní rezervace, přírodní rezervace, národní přírodní památky a přírodní památky) a dále kolem staveb, které jsou kolaudovány jako hvězdárny.

(2)Svítidla nacházející se uvnitř uzemí uvedených v odstavci 1 nebo v jejich okolí či okolí staveb uvedených v odst. 1, pokud se nacházejí blíže než 1 km od nich, musí být do 1. července 2007 zacloněna tak, aby z nich nebyla v noci patrná nebo alespoň aby intenzita osvětlení od kteréhokoliv ze svítidel nepřesáhla při pohledu z dané lokality jeden mililux. Svítidla vzdálenější než 1 km, ale bližší než 5 km, musí tuto podmínku splnit do 1. ledna 2009.

(3)Během doby od 23:00 do 5:00 nesmějí být v provozu svítidla, která jsou k dané lokalitě blíže než 1 km, pokud jejich provoz není nutný z bezpečnostních důvodů.

(4) Obec může vydat obecně závaznou vyhlášku, v níž stanoví další opatření ke snížení světelného znečištění, kromě těch, která jsou uvedena v § 35b. Důvodem pro přijetí takových opatření může být ochrana účastníků silničního provozu proti oslňování, ochrana občanů v jejich obydlích, ochrana přírody. Obec může v této vyhlášce také určit lokality a v nich stanovit omezení přímé viditelnosti svítidel a noční doby používání svítidel.“

 



[1] Zákon č. 49/1997 Sb., o civilním letectví a o změně a doplnění zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů.

[2] Zákon 114/1992 Sb. o ochraně přírody, ve znění pozdějších předpisů