Zero Carbon Britain je vědecky podložený scénář budoucnosti, v níž Velká Británie
čelí výzvám 21. století. Jako první industrializované země s ohromným úhrnem dosavadních emisí fosilního uhlíku přispívá ke zpomalení oteplování tím, že rychle snižuje emise skleníkových plynů ze svého území až k dosažení nulové bilance.

Výzkum Centra alternativních technologií ukázal, že toho lze docílit bez spoléhání se na neznámé budoucí technologie, stačí využít ty, které máme již nyní. Zlepšením budov, dopravních systémů a spotřebních zvyklostí a velkými investicemi do různých obnovitelných zdrojů je možné Británii spolehlivě zásobovat elektřinou, teplem a palivy bez emisí skleníkových plynů a bez nežádoucích dopadů na kvalitu života. Šikovné časování spotřeby elektřiny a inteligentní využití jejího přebytku znamená, že lze vyhovět poptávce po elektřině i bez zahraničních zdrojů a zásobovat dopravní a průmyslové procesy, které nemohou být poháněny elektricky.

Britská orná půda, používaná pro pěstování potravin a krmiv, musí v budoucnu znovu zajistit výživu celé britské populace. Velké snížení spotřeby masných a mléčných výrobků, spolu s nárůstem jiných potravinových zdrojů, má vést ke zdravější a vyváženější stravě, přičemž zemědělství bude produkovat méně skleníkových plynů a využívat méně půdy, doma i v zahraničí.

Scénář vyvažuje emise skleníkových plynů, které nelze plně eliminovat (procesy v průmyslu, odpady a zemědělství), pomocí udržitelné metody zachycení uhlíku. Obnovením rašelinišť a rozšířením zalesněných oblastí se docílí zachycování uhlíku i produkce dřeva pro stavebnictví a bohatého prostředí pro biologickou rozmanitost a pro pohodu lidí.

Doporučené změny pomáhají adaptaci na očekávané proměny klimatu a zvyšují odolnost vůči proměnám neočekávaným. Vytvářejí více než milion pracovních míst, mají pozitivní dopad na britské hospodářství a na zdraví a blahobyt.

Scénář reaguje na naléhavost s níž k nám hovoří věda o klimatické změně. Řídí se fyzikálně realistickým pohledem spíše než tím, co se dnes zdá být politicky nebo společensky přijatelné. Nelze stavět základní potřeby budoucnosti a potřeby jiných v globální komunitě na roveň preferencím životního stylu, jaké dnes panují na Západě.

Zero Carbon Britain: Přehodnocení budoucnosti zkoumá, jak dosáhnout toho, co je nezbytné. Zahrnuje výzkum ve dvou hlavních oblastech. Jde o vyvažování vysoce variabilní nabídky a poptávky po energii, a také o snížení „uhlíkové stopy“ našeho stravování. Upozorňuje i na výrobky a služby, které jsou importovány, a potřebu začlenit je do mezinárodního vyjednávání.

Scénář modeluje možnou produkci elektřiny, zejména z větru, užitím desetileté řady meteorologických údajů hodinu po hodině a srovnává ji s tehdy měřenou spotřebou. Po většinu doby lze zajistit přebytek elektřiny, který se částečně exportuje a částečně užije pro výrobu vodíku. Část vodíku lze využít v dopravě nebo v době nedostatku elektřiny, většinu se zkombinuje s uhlíkem z biomasy pro uskladnění na měsíce až léta ve formě tekutých uhlovodíků. Uměle vyráběný metan lze skladovat ve vytěžených ložiscích zemního plynu, užije se v plynových elektrárnách, když vítr a slunce dostatek elektřiny neposkytují. Uměle vyrobená nafta se využije pro těžké stroje a letadla.

Scénář také ukazuje takové využití krajiny, které poskytuje potraviny britskému obyvatelstvu v kombinaci, kterou doporučují lékaři zabývající se výživou. Současné potravní zvyklosti mají nežádoucí dopady na životní prostředí v Británii i v zahraničí a zhoršují zdravotní stav populace – vedou k obezitě a dalším chorobám. Změna diety má vést k uvolnění velkých ploch, které jsou dnes užívány jako pastviny a louky pro dobytek. Ty mají být užity pro pěstování energetické biomasy i pro návrat ke stavu přírodnímu, kdy se v nich ukládá uhlík.