Zero Carbon Britain je vědecky podložený scénář budoucnosti, v níž Velká Británie
čelí výzvám 21. století. Reaguje na naléhavost s níž k nám hovoří věda o klimatické změně. Řídí se fyzikálně realistickým pohledem spíše než tím, co se dnes zdá být politicky nebo společensky přijatelné. Británie v něm přispívá ke zpomalení oteplování tím, že rychle snižuje emise skleníkových plynů ze svého území až k dosažení nulové bilance.

Centrum alternativních technologií v něm ukázalo, že toho lze docílit bez spoléhání se na neznámé budoucí technologie. Zlepšením budov, dopravních systémů a spotřebních zvyklostí a investicemi do obnovitelných zdrojů je možné Británii zásobovat elektřinou, teplem a palivy bez emisí skleníkových plynů a bez nežádoucích dopadů na kvalitu života. Šikovné časování spotřeby elektřiny a inteligentní využití jejího přebytku znamená, že lze vyhovět poptávce i bez zahraničních zdrojů.

Britská orná půda může zajistit výživu celé britské populace. Velké snížení spotřeby masných a mléčných výrobků spolu s nárůstem jiných potravinových zdrojů má vést ke zdravější a vyváženější stravě, přičemž zemědělství bude produkovat méně skleníkových plynů a využívat méně půdy. Emise skleníkových plynů, které nelze plně eliminovat (procesy v průmyslu, odpady a zemědělství), jsou vyváženy zachycováním uhlíku v obnovených rašeliništích a nově zalesněných oblastech.

Doporučené změny pomáhají adaptaci na očekávané proměny klimatu a zvyšují odolnost vůči proměnám neočekávaným. Vytvářejí více než milion pracovních míst, prospívají zdraví.

Model produkce elektřiny, zejména z větru, užívá desetiletou řadu meteorologických údajů hodinu po hodině a srovnává ji s měřenou spotřebou. Po většinu doby lze zajistit přebytek elektřiny, který se částečně exportuje a částečně užije pro výrobu vodíku. Většina vodíku se zkombinuje s uhlíkem z biomasy pro uskladnění ve formě tekutých uhlovodíků. Umělý metan lze skladovat ve vytěžených ložiscích zemního plynu a užít v plynových elektrárnách, když vítr a slunce dostatek elektřiny neposkytují. Umělá nafta bude pro těžké stroje a letadla.

Budoucí využití krajiny poskytuje potraviny britskému obyvatelstvu v kombinaci, kterou doporučují lékaři zabývající se výživou. Současné potravní zvyklosti zhoršují zdravotní stav populace, vedou k obezitě a dalším chorobám. Změna diety uvolní velké plochy, které jsou dnes užívány jako pastviny a louky pro dobytek. Ty mají být užity pro pěstování energetické biomasy i pro návrat ke stavu přírodnímu, kdy se v nich ukládá uhlík.